Een "boekhouder" en "zeker geen tafelspringer": wie is kersvers Vlaams formateur Matthias Diependaele? (2024)

Binnenland Politiek

Een "boekhouder" en "zeker geen tafelspringer": wie is kersvers Vlaams formateur Matthias Diependaele? (1)

Als Vlaams formateur is het nu aan Matthias Diependaele (N-VA) om onze volgende Vlaamse regering vorm te geven. Door die aanduiding heeft het er ook alle schijn van dat hij wel eens de volgende Vlaamse minister-president zou kunnen worden. Wie is Matthias Diependaele?

Mariska Schalck, Belga

De Vlaamse onderhandelingen komen in een stroomversnelling terecht. Informateur Bart De Wever (N-VA) rondt zijn taak af, en partijgenoot Matthias Diependaele komt aan zet als formateur. Een opdracht die doorgaans beloond wordt met een rol als minister-president. Maar wie is Matthias Diependaele, de man die de volgende Vlaamse regering in een plooi moet leggen?

In 1979 wordt hij geboren in Sint-Niklaas. Opgroeien doet hij in Zottegem, en daar woont hij vandaag nog steeds. Hij heeft een vriendin en 4 kinderen. Hij is er ook titelvoerend burgemeester, maar wordt op dit moment vervangen doorwaarnemend burgemeester Evelien De Both.

Diependaele komt zelf uit een politiek (en Vlaamsgezind) nest, zijn grootvader Renaat was senator en oorlogsburgemeester ten tijde van de Duitse bezetting. Vader Baudewijn was provincieraadslid, is nog steeds actief bij de N-VA-afdeling in Zwalm.

Geen verrassing dat Diependaele nu deze rol toebedeeld krijgt

Diependaele studeerde rechten aan de KU Leuven, met internationaal en Europees recht als specialisatie. Tijdens die studententijd is hij geregeld te vinden in café 'Onder den Toren' in Leuven. Daar ontmoet hij Sander Loones, Theo Francken en Joachim Pohlman. "Dat is een viertal dat elkaar daar heeft leren kennen, en daar banden heeft gesmeed", vertelt politiek journalist Ivan De Vadder. "Het is een groep mensen die elkaar later binnen de N-VA terugvinden, en elkaar hebben zien doorgroeien binnen die verschillende regeringen. In die zin is het geen verrassing dat Diependaele nu deze rol toebedeeld krijgt."

Na zijn studies gaat Diependaele aan de slag als politiek medewerker van Europarlementslid Frieda Brepoels. Hij is op dat moment al actief in het dagelijks bestuur van Jong N-VA.

Parlementslid

In 2009 treedt hij zelf op de voorgrond, wanneer hij zich verkiesbaar stelt en Vlaams Parlementslid wordt. 29 is hij dan, op dat moment het jongste Vlaamse parlementslid.

Bekijk: kersvers parlementslid Matthias Diependaele legt in 2009 de eed af

Een "boekhouder" en "zeker geen tafelspringer": wie is kersvers Vlaams formateur Matthias Diependaele? (2)

Videospeler inladen...

4 jaar later wordt hij fractievoorzitter, op die manier moet hij een gezicht geven aan de verjonging van de partij. Als fractieleider toonde Diependaele zich al een groot verdediger van budgettaire orthodoxie. "We gaan niet dezelfde fouten maken als vroeger", zei hij bij het debat over de regeerverklaring in 2014. "We gaan geen schuld opbouwen."

Minister

Amper 10 jaar na zijn verkiezing tot Vlaams Parlementslid schopt hij het ook tot minister. In de regering-Jambon wordt hij Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed. Hij is op dat moment schepen in Zottegem en neemt er later ook de sjerp over, maar hij geeft zijn bevoegdheden door.

Als minister neemt hij de leiding over de Vlaamse boekhouding, maar een jaar later wordt hij al geconfronteerd met de coronacrisis. De begroting wordt door elkaar geschud, en het relanceplan slaat een krater van 4,3 miljard euro. Daarna volgen ook nog de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis. Geen evidente tijden voor een minister van Begroting, maar zijn reputatie houdt stand.

Binnenland Kritische reacties op nieuwe regels voor sociale woningen: "Meest kwetsbaren zullen uit de boot vallen" di 26 dec 2023 12:05

"Hij staat echt bekend als een cijferaar, een boekhouder. Hij is de man die toezicht houdt op de boeken en op de rekeningen let", vertelt politicoloog Carl Devos.Diependaele wordt gewaardeerd, ook buiten zijn eigen partij. "Hij is collegiaal en komt afspraken na. En hij roept minder verdeeldheid op dan pakweg Ben Weyts. Dat zorgt er natuurlijk ook voor dat hij een minder scherp profiel heeft, ondanks het feit dat hij ook al gecontesteerde beslissingen genomen heeft."

Binnen zijn woonbeleid bijvoorbeeld. Diependaele was deze legislatuur een van de grootste mikpunten van Vooruit. De partij hekelde dat het geld voor de sociale woningbouw jaar na jaar niet raakte uitgegeven en dat er te strenge regels kwamen voor sociale huurders.

Bij de laatste verkiezingen krijgt hij in Oost-Vlaanderen 47.001 stemmen, hij moet partijgenoten Jan Jambon en Zuhal Demir laten voorgaan in de rangschikking van het grootste aantal voorkeurstemmen.

Meer uitslagen

Maar nu is het dus toch aan hem om verder te onderhandelen over de volgende Vlaamse regering. Of hij daarna ook beloond zal worden met de titel van minister-president valt nog af te wachten. Volgens N-VA "is dit geen voorafname op de invulling van eender welke toekomstige functie."

Carl Devos vindt het te vroeg om voorspellingen te doen, maar ziet in deze nieuwe rol wel een teken van vertrouwen. "We weten wel dat Bart De Wever veel vertrouwen heeft in Diependaele. Tegen iedereen die het wil horen, zegt hij dat N-VA als enige partij de begroting op orde heeft. En dat is het werk van Diependaele natuurlijk."

"Hij is geen tafelspringer, maar staat bekend als een sober, gedegen politicus", vertelt De Vadder, die in Diependaele wel een grote kanshebber ziet om door te schuiven richting het minister-presidentschap.

"De voorbije jaren mocht hij zich natuurlijk bezighouden met de begroting en de financiën, een rol die hem op het lijf geschreven was. Of dat ook betekent dat hij een ploeg kan leiden, is niet zeker. Maar je kan die vragen bij iedereen stellen, uiteindelijk moet iedereen zich bewijzen."

Devos: "Hij heeft ervaring, roept ook geen anti-gevoelens op, en hij is voor veel mensen een aanvaardbaar profiel.Ik denk dat hij kans maakt, maar er kan op korte tijd nog veel gebeuren."

Meest gelezen

  1. Mobiliteit Opgelet voor wie door Lyon naar het zuiden rijdt deze zomer: vanaf dit jaar heb je een milieuvignet nodig za 22 jun 09:31
  2. Verenigd Koninkrijk Rijkste familie van het Verenigd Koninkrijk veroordeeld voor uitbuiten van Indiaas personeel in Zwitsers buitenverblijf za 22 jun 14:03
  3. Liveblog Festivalzomer 2024 Liveblog Graspop: festivalgangers euforisch na winst Rode Duivels, Limp Bizkit nodigt Franse jongen uit op podium Update za 22 jun 22:59
  4. Meise Plantentuin Meise verwelkomt eeneiige drieling voor fotoshoot op reuzenwaterlelieblad vr 21 jun 17:03
  5. Leuven Lidl in Leuven voorlopig dicht door muizenplaag za 22 jun 11:50
  6. Frankrijk Frankrijk neemt stilaan afscheid van de tolpoort: hier moet je vanaf nu opletten voor de 'onzichtbare tolweg' vr 21 jun 05:28
Een "boekhouder" en "zeker geen tafelspringer": wie is kersvers Vlaams formateur Matthias Diependaele? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated:

Views: 6036

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.